Lansarea campaniei de combatere a abuzului sexual AICI NU SE PUNE MÂNA

Campania de combatere a abuzului sexual asupra copiilor AICI NU SE PUNE MÂNA este lansată în Republica Moldova astăzi, 28 mai 2015, de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi face parte din ciclul de campanii privind combaterea violenţei sexuale asupra copiilor ONE IN FIVE desfăşurate de Consiliul Europei. Mesajul principal transmis în cadrul acestei campanii adresat părinților, îngrijitorilor şi educatorilor este ÎNVAŢĂ COPILUL REGULA „AICI NU SE PUNE MÂNA”.

Violenţa sexuală asupra copiilor este o problemă complexă care se răspândeşte în mod alarmant atât în ţara noastră, cât şi la nivel global. Datele statistice arată că aproximativ 1 din 5 copii din Europa este victima unei forme de violență sexuală, iar în 80 % din cazuri, agresorul este o persoană cunoscută din anturajul copilului.

“Ca adulți, avem datoria de a-i învăța pe copii libertatea și empatia – aceste două valori le vor oferi posibilitatea de a deveni ce-și doresc și de a fi i fericiți, respectând, totodată, opțiunile celor din jur. Pentru a-i învăța asemenea principii, e nevoie, în primul rând, să dăm dovadă noi înșine de ele în comportamentul cu ei și în comportamentul pe care îl văd copiii la noi în raport cu ceilalți adulți. Campania pe care o lansăm astăzi continuă șirul de măsuri de prevenire și combatere a violenței promovate de Ministerul Educației în ultimii ani.  Copiii trebuie să aibă un mediu protector nu numai în cadrul familiei, dar mai ales în școală și la grădiniță. Vom depune toate eforturile pentru ca în instituțiile educaționale să nu mai existe loc pentru violență, iar copiii să aibă posibilitatea să își dezvolte pe deplin potențialul” menţionează Maia Sandu, Ministrul Educaţiei.

Lipsa de comunicare pozitivă dintre părinţi şi copii despre eventualele riscuri reprezintă o problemă gravă în societatea noastră. 60 % dintre părinţi nu discută cu copiii lor despre prevenirea abuzului sexual, iar 55 % dintre părinţii care discută pe acest subiect, consideră comunicarea foarte dificilă. Aceasta este una din concluziile studiului Cunoștințele părinţilor cu privire la abuzul sexual şi educația copiilor mici ” realizat în anul 2015 de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS la solicitarea CNPAC.

”Un copil nu este niciodată prea mic pentru a învăța cum să deosebească grija din partea adulților de comportamentele care îi pot dăuna. Este important ca părinții, îngrijitorii și educatorii să înțeleagă că prevenirea și protecția copiilor este responsabilitatea lor, să aibă abilități dezvoltate de comunicare  cu copiii pe teme sensibile și să fie persoane de încredere pentru aceștia atunci când este cazul”, declară Daniela Sîmboteanu, președinte CNPAC.

În cadrul campaniei AICI NU SE PUNE MÂNA, organizatorii îşi propun să aibă o rezonanţă puternică în cele 1440 de grădiniţe din Republica Moldova, oferindu-le instrumente necesare pentru ca educatorii, părinții și copiii să poată lua măsurile necesare pentru prevenirea și stoparea abuzului sexual asupra copiilor.

În cadrul campaniei vor fi difuzate un spot TV şi circa 120 000 de materiale informative adresate copiilor, părinţilor şi educatorilor.

VIOLENŢA ÎN CIFRE:

  • 42% din populația ţării noastre consideră că în ultimii zece ani incidenţa abuzului sexual a crescut semnificativ, Studiul privind atitudinile faţă de abuzul copilului: aspecte comparative ale percepţiei populaţiei, CNPAC, 2013;
  • 1 din 10 copii este victimă a abuzului sexual, Studiul privind violenţa faţă de copii în Republica Moldova, UNICEF, 2007;
  • 12% din copiii Republicii Moldova au discutat pe internet subiecte cu caracter sexual cu persoane necunoscute. Mai mult de jumătate dintre aceşti copii (56%) sunt din mediul rural, Studiul privind siguranţa copiilor online, La Strada, 2011;
  • Conform datelor statistice ale MAI în Republica Moldova, în ultimii 3 ani, se înregistrează anual circa 220 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor;
  • Conform datelor statistice ale CNPAC privind asistența copiilor victime ale abuzului, în ultimii 3 ani  au fost referite pentru asistenţă specializată 222 cazuri de abuz sexual asupra copiilor (76% - fete şi 24% - băieţi); atenţionăm că 26% dintre ei sunt copii preşcolari, preponderent cu vârsta cuprinsă între 4-7 ani.

Campania AICI NU SE PUNE MÂNA face parte din ciclul de campanii privind combaterea violenţei sexuale asupra copiilor ONE IN FIVE desfăşurate de Consiliul Europei. În Republica Moldova, această campanie este desfăşurată de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii în parteneriat cu Ministerul Educaţiei al RM, Fundaţia Nobody’s Children (Polonia), cu suportul Fundaţiei OAK şi Ambasadei SUA în Republica Moldova.