Drumul spre casă a devenit mai sigur pentru copiii din Hînceşti

Drumul spre casă a devenit mai sigur pentru 624 de copii din raionul Hîncești. Acest fapt a fost posibil grație dezvoltării în 20 de biblioteci din raion a Serviciului modern de bibliotecă „În drum spre casă”-  program socio-educaţional de prevenire a abuzului faţă de copii și de dezvoltare a rezilienței pentru copiii de vârstă şcolară mică (6 – 12 ani).

Pentru implementarea programului „În drum spre casă” la nivel local, au fost instruiți 25 de bibliotecari din raionul Hîncești. Aceștia au devenit o resursă importantă pentru comunitate,  fiind parte a sistemului de protecţie primară a copiilor victime sau potenţiale victime, învăţând cum să identifice şi să refere către organele abilitate (asistenţă socială, poliţie, primărie) copiii aflaţi în situaţie de risc.

Pe parcursul celor 6 luni de desfășurare a proiectului, bibliotecarii au ajutat copiii să înveţe, prin intermediul jocului „În drum spre casă”, cum să se protejeze atunci când rămân singuri acasă, la școală, în stradă și în orice alte locuri. Datorită implicării profesioniste a bibliotecarilor, în această perioadă au fost identificați 19 copii care se aflau în situaţie de risc.

Activitatea s-a desfăşurat în cadrul parteneriatului dintre Centrul Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii și programul Novateca. Jocul este elaborat de Centrul de securitate a copiilor SAUGAUS VAIKO CENTRAS din Kaunas, Lituania și adaptat în Republica Moldova de către Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii.