Consolidarea capacităților psihologilor în lucrul cu copiii victime ale abuzului sexual

Mai mulți psihologi din țară au participat la un seminar privind supervizarea clinică a copiilor victime ale abuzului sexual, organizat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) la începutul acestei săptămâni.

Scopul sesiunii de supervizare a vizat consolidarea capacităților psihologilor-practicieni în consilierea și psihoterapia copiilor victime ale abuzului sexual. Seminarul a fost susținut de psihologii CNPAC - Oxana Șevcenco și Parascovia Topada, experți în lucrul cu copiii victime ale violenței.  

La atelier au participat 22 de psihologi care lucrează cu această categorie de copii, iar pentru prima dată au fost prezenți și psihologi din centrele de plasament din Chișinău.

În cadrul seminarului, participanții au învățat cum să surprindă și să înțeleagă manifestările atipice ale copiilor ca indicatori ai abuzului sexual, care sunt explicațiile mecanismelor de apărare utilizate de victimele abuzului sexual. Un alt obiectiv a fost argumentarea importanței și impactul răspunsului adultului la solicitarea de ajutor al copilului abuzat sexual. De asemenea, au fost prezentate câteva tehnici de gestionare a emoțiilor de rușine în evocarea experiențelor sexual – abuzive.

Menționăm că, fenomenul abuzului sexual a copiilor în Republica Moldova este tot mai alarmant pe an ce trece. Inspectoratul General de Poliție evidențiază o creștere a infracțiunilor cu caracter sexual asupra copiilor, de la 214 cazuri în 2016, la 373 cazuri în 2017.

CNPAC a oferit în anul 2017 asistență psihologică specializată în 121 cazuri de abuz sexual asupra copiilor. Dintre acestea, 21% au fost copii cu vârstă cuprinsă între 4-7 ani.

Seminarul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Prevenirea abuzului sexual și exploatării comerciale a copiilor din Europa Centrală și de Est – abordare comprehensivă”, implementat în parteneriat cu Empowering Children Foundation și cu suportul Fundației OAK.