2% din impozitul pe venit pot ajunge la copiii victime ale violenței

Plătitorii de impozite pot contribui direct la reabilitarea copiilor victime ale violenței/martori ai infracțiunilor, prin direcționarea celor 2% din suma impozitului pe venit către Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC).

Începând cu anul 2017, persoanele fizice, plătitoare de impozite, pot direcționa 2% din impozitul pe venit achitat la bugetul de stat pentru cauze sociale.

Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC) se află în lista beneficiarilor desemnării procentuale, aprobată de Ministerul Justiției.

CNPAC este organizația care mai bine de 20 de ani promovează dreptul copiilor din Republica Moldova la protecţie împotriva oricăror forme de violență, fiind unica organizație din țară care oferă asistență specializată copiilor victime ale abuzului și familiilor acestora. Anual, sute de copii beneficiază de asistența specializată gratuită a specialiștilor CNPAC. Numai în anul 2017, cca 430 de copii și familiile acestora s-au bucurat de asistență din partea CNPAC: consiliere psihologică a copiilor și părinților, audiere prietenoasă a copiilor victime în cadrul procedurilor legale de către intervievatorii organizației, asistență legală, asigurarea spațiului protector pentru copii și asistența copiilor în cadrul aplicării măsurilor urgente de protecție. Acest fapt a fost posibil inclusiv și grație direcționării din partea mai multor persoane fizice a celor 2% din impozitul pe venit în 2017.

Copiii victime sau martori ai violenței trebuie să primească asistența multidisciplinară într-un singur centru, special dotat, care să întrunească toți specialiștii: psihologi, medici, intervievatori, asistenți sociali “sub același acoperiș”.  În 2018 ne propunem deschiderea unui nou serviciu prietenos copiilor victime ale violenței, pentru ca toți copiii care au nevoie de asistență să o primească!

Banii direcționați din impozitul pe venit în 2018 vor fi utilizați pentru crearea Serviciului regional specializat copiilor victime - o idee inovatoare pentru Republica Moldova, dar practicată cu succes în multe țări europene.

Împreună putem deschide un Centru de reabilitare a copiilor victime ale violenței!

Completează declarația de impozit pe venit, indică în secțiunea 6 – FACULTATIVĂ - câmpul M2, codul fiscal al CNPAC 1011620002696 și oferă șansa de reabilitare pentru un copil!