12 iunie - Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

Azi, 12 iunie, este marcată Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. Din 2002, Organizația Internațională a Muncii a instituit această zi pentru a atrage atenția asupra dimensiunii acestui fenomen și asupra măsurilor care trebuie luate pentru a elimina această practică.

An de an, această zi aduce laolaltă guverne, angajatori, societăți civile, precum și milioane de oameni din întreaga lume, pentru a evidenția situația copiilor exploatați prin muncă și pentru a propune măsuri ce

Pentru a preveni și stopa acest fenomen în rândul tinerilor, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a lansat și o platformă (www.12plus.md ) care oferă mai multe instrumente și suport pentru tineri, astfel încât aceștia să poată preveni situațiile de risc (exploatare sexuală, prin muncă, sponsorizare etc.) cu care s-ar putea confrunta în adolescență.

Potrivit ONU, Copiii exploatați prin muncă nu merg la școală și au foarte puțin timp la dispoziție să se joace sau poate chiar deloc, iar mulți dintre ei nu primesc nici hrană sau îngrijire corespunzătoare, fiindu-le refuzat, practic, dreptul la copilărie. Peste 50% dintre ei sunt expuși celor mai grave forme de exploatare prin muncă, cum ar fi medii periculoase, sclavia sau alte forme de muncă forțată, activități ilicite, cum ar fi traficul de droguri sau prostituția, dar și implicarea în conflicte armate.